Історія бренду Lavazza

Понад 120 років у гонитві за інноваціями

Невеликий магазин в історичному центрі Турина: тут понад століття тому почалася пригода засновника Групи Луїджі Лавацца. Через чотири покоління складові, які перетворили цю сімейну компанію на глобальне підприємство, залишаються незмінними: пристрасть до якості та постійні інновації . Рецепт успіху, який зробив революцію в кавовій культурі, поширивши її з Італії по всьому світу. Невпинні пошуки, які об’єднали провідні бренди, створивши незалежну компанію Pure Premium Coffee Company, яка зараз є зірковим гравцем на світовому ринку.

Витоки

У 1895 році Луїджі Лавацца відкрив кустарну кавоварню в історичному центрі Турина, започаткувавши практику, яка виявилася найбільш революційною інтуїцією в історії кави: створення перших кавових сумішей для споживання.

На той час сумішей для внутрішнього споживання ще не існувало. У результаті смак кави був непередбачуваним і змінювався залежно від місця її виробництва та року. Завдяки своїм дослідженням у галузі хімії та пристрасті до продукту, Луїджі створив суміші з більш збалансованими смаками, які могли задовольнити різноманітні потреби ринку: результатом став напій, який одразу отримав успіх.

У 1922 році Луїджі придбав Eureka, машину, яка могла обсмажити 12 кг кави за один цикл. Це стало ще одним значним кроком у поступовій трансформації маленької кав’ярні в сімейну компанію, яка офіційно була заснована в 1927 році.

З самого початку її інноваційний підхід став відмінною рисою компанії. Слідуючи своєму натхненню створювати суміші, Луїджі почав використовувати нові пакувальні матеріали. Він був першим, хто використав для кави Pergamin: маслостійкий папір, який довше зберігав аромат продукту, поверх якого він наніс назву Lavazza, що зробило продукт більш впізнаваним.

У 1934 році Луїджі Лавацца вирушив за кордон, до Бразилії, разом із делегацією великих імпортерів бразильської кави. Метою поїздки було особисто відвідати кавові плантації.

Цього разу він став свідком знищення величезної кількості зайвої кави, що глибоко його вразило. « Світ, який знищує блага природи, — це той світ, до якого я не належу », — заявив він після повернення, і ця думка передвіщала підхід, прийнятий Компанією з цього моменту, який характеризувався чутливістю до екологічних, соціальних і культурних питань.

Повоєнні роки

Друге покоління перетворює компанію на промислового гравця, зміцнюючи свою присутність по всій Італії.

У ці роки управління компанією було передано синам Луїджі, Джузеппе та Перікле, які продовжували інвестувати в покращення якості продукції, розвиваючи сильну ідентичність із створенням першого логотипу Lavazza у 1947 році. 

Поки Італія повільно оговтується від глобального конфлікту, було видано патент на циліндричну ємність із кришкою під тиском для збереження аромату та смаку: народилася перша консервована банка. 

У 1957 році було відкрито виробничий завод на Корсо Новара в Турині, що значно збільшило виробничі потужності та породило Qualità Oro, який залишається культовим продуктом для компанії навіть сьогодні. 

У той же час, завдяки парку вантажівок компанії та розгалуженій мережі депо, Lavazza вдалося дістатися навіть до найвіддаленіших міських центрів. Так почалася комерційна експансія, яка разом із новим підходом до брендингу характеризуватиме наступні роки. Найпершими прикладами цього підходу є легендарні листівки з малюнками, натхненні мистецтвом, історією та оповіданням, які продавалися разом із кавою та швидко стали колекційними предметами. 

Новий промисловий підхід, представлений виробничим заводом у Сеттімо Торінезе, відкритим у 1965 році, підтримав непомірне комерційне зростання.

Компанія продовжувала освоювати нові можливості та тренди. У 1970 році компанія встановила новий стандарт, представивши упаковку з алюмінієвої фольги, запечатану під вакуумом, для запуску Qualità Rossa, суміші, яка з тих пір стала синонімом італійської кави.

1977 рік ознаменував ще один поворотний момент у комунікаціях: компанія вперше використала схвалення продукту. Схвалення надійшло від популярного актора Ніно Манфреді , який продовжував зніматися в незабутніх рекламних кампаніях на телебаченні до 1993 року: його крилаті фрази: «Кава — це задоволення; якщо це недобре, то яке це задоволення?» і «Чим більше ви п’єте, тим більше це тягне вас» — використовували б у повсякденній розмові італійці.

1960-1980-ті роки

Третє покоління родини утверджує свою провідну роль на внутрішньому ринку та просуває бренд за допомогою нових форм комунікації, роблячи Lavazza синонімом італійської кави. 

Перші роки економічного буму Італії ознаменувалися приходом до компанії третього покоління родини, представленого двоюрідними братами Еміліо та Альберто Лавацца . Вони революціонізують його комерційний підхід та ідентичність бренду. Lavazza була однією з перших компаній в Італії, яка зрозуміла важливість комунікації для створення цінності бренду : вона розпочала співпрацю з Армандо Тестою, створивши кампанії, які увійшли в історію італійської реклами, з персонажами, такими як Кабальєро та Карменчіта  , у роки, коли зародилося телебачення. з'явитися в італійських будинках.

1980-ті роки відзначили вирішальний крок: компанія почала процес інтернаціоналізації, відкриваючи офіси у великих європейських країнах та інвестуючи в інновації, щоб ще більше розширити свої канали продажів і споживання.

Завдяки справжньому підприємницькому чуттю в 1989 році Lavazza стала першою італійською компанією, яка інвестувала в системи кавових капсул, придбавши компанію Uno Per, виробника однодозових кавових машин з такою ж назвою. Ретельний процес досліджень і розробок цієї моделі призвів до створення  першої запатентованої системи для кавових капсул Espresso Point : рішення для офісів, яке прокладе шлях до абсолютно нової та довгострокової сфери бізнесу.

         

З 1990-х по 2010 рр.

Lavazza поступово стає міжнародною компанією, розвиває свою комунікаційну стратегію та посилює свою увагу до сталого розвитку та соціальної відповідальності. Поступове входження до Компанії четвертого покоління, представленого Джузеппе та Франческою, дітьми Еміліо, та Марко, Антонеллою та Мануелою, дітьми Альберто, знаменує нову зміну темпу.

У 1993 році  був випущений перший календар Lavazza, створений Гельмутом Ньютоном , що ознаменувало початок тісних відносин між компанією та образотворчим мистецтвом. У 1995 році була запущена кампанія Paradiso , яка характеризуватиме комунікації компанії в Італії протягом більш ніж 25 років, тоді як спеціальні кампанії були розроблені за кордоном для підтримки комерційної експансії.

Також тривали інновації та експерименти з продуктами: у 2000 році співпраця Lavazza з філософом про їжу Ферраном Адріа здійснила революцію у світі кави та започаткувала нову дисципліну — дизайн кави .

Перше десятиліття нового тисячоліття характеризувалося двома головними інноваціями у світі капсульної кави . Lavazza, розуміючи стратегічну важливість цієї сфери бізнесу (яка продовжує демонструвати значне зростання донині), у 2003 році запустила BLUE , революційну систему самозакриваючих кавових капсул, розроблену для офісів і великих громадських закладів з кавовими автоматами. 

З іншого боку, 2007 рік ознаменувався запуском A Modo Mio , власної системи кавових капсул, розробленої для того, щоб принести справжнє італійське еспресо якості бариста в домівки людей. Це зробило Lavazza одним із головних гравців на ринку в цьому важливому секторі.

Роль екологічних і соціально відповідальних проектів зросла, щоб стати наріжним каменем корпоративної стратегії, раннє визнання тем, які сьогодні вважаються все більш важливими. 

У 2004 році був заснований некомерційний  фонд Giuseppe e Pericle Lavazza Foundation  з метою покращення умов життя виробників кави. На сьогоднішній день компанія завершила 32 проекти в 20 країнах, в яких брали участь понад 136 000 працівників.

Перший ключовий проект Фонду –  ¡Tierra! : спрямований на виробництво високоякісної кави з одночасним покращенням соціальних, економічних та екологічних умов у громадах, які її вирощують. Результатом є асортимент продукції, який тепер є вершиною досягнення з точки зору відданості бренду Lavazza екологічності. Проект був задокументований безпомилковою роботою фотографа Стіва МакКаррі, чий об’єктив засвідчив відданість Компанії громадам, які виробляють каву. Lavazza заснувала проект Lavazza ¡Tierra!. Цей проект також поширюється на Бразилію, Індію, Перу та Танзанію, залучає все більше сільських фермерів і громад.

           

З 2010 року по сьогодні

Lavazza перетворюється на незалежну глобальну Групу завдяки стратегії розвитку кількох брендів, претендуючи на місце одного з ключових гравців на світовому ринку кави.

За останнє десятиліття Lavazza переоцінила свою організацію, щоб протистояти викликам глобального ринку та забезпечити стійке довгострокове зростання: поєднуючи перспективне бачення з орієнтованим на управління підходом, розширюючи раду директорів, щоб включити в неї не членів сім’ї.

У 2012 році компанія взяла на себе зобов’язання щодо сталого розвитку та, використовуючи методологію оцінки життєвого циклу, вирушила на шлях оцінки екологічної ефективності деяких своїх ключових продуктів і послуг, включаючи, але не обмежуючись:

  • Сировина
  • Методи обробки кави в країнах походження та на фабриках в Італії
  • Упаковка
  • Кавоварки
  • Способи транспортування як сировини, так і готової продукції
  • Утилізація використаного продукту.

У 2015 році було розпочато серію придбань з метою зміцнення незалежності Групи та перетворення її на глобальну компанію Pure Premium Coffee Company . Він об’єднав провідні бренди, завдяки яким може продовжувати своє зростання в ключових країнах. У 2015 році до групи приєднався Merrild , лідер у Данії та країнах Балтії. У наступному році додалася Carte Noire , кавова компанія par excellence на французькому ринку роздрібної торгівлі, яка таким чином стала другим за важливістю ринком для Групи. У 2017 році Kicking Horse Coffee прийшла до групи, основного гравця на північноамериканському ринку органічної кави за принципом справедливої ​​торгівлі.

Придбання також були здійснені з метою розширення сектору B2B, зміцнення таких стратегічних каналів, як торгові автомати та офісне обслуговування кави (OCS). У результаті до Групи приєдналися французька компанія  Espresso Service Proximité, Mars Drinks  (нині Lavazza Professional), з системами Flavia та Klix, що діють у Європі, Північній Америці та Японії; та  Nims , італійська компанія, яка спеціалізується на розповсюдженні кавових капсул і кавоварок еспресо для домашнього використання.

З публікацією першого звіту про сталий розвиток у 2015 році компанія запровадила інтегрований підхід КСВ до всіх сфер бізнесу, а в 2017 році офіційно підписалися на дотримання 17 цілей сталого розвитку, викладених у Порядку денному ООН на період до 2030 року.

У той же час компанія продовжила інноваційний рух, співпрацюючи з Argotec та Італійським космічним агентством ( Agenzia Spaziale Italiana , ASI) для розробки ISSpresso , кавоварки, розробленої для Міжнародної космічної станції. 3 травня 2015 року астронавт Саманта Крістофоретті стала першою людиною в історії людства, яка випила еспресо в космосі, що стало справді важливою віхою в історії компанії.

Наприкінці десятиліття, 12 квітня 2018 року, компанія відкрила нову штаб-квартиру Nuvola Lavazza, фізичний прояв глобального статусу нашої Групи, здатний створити взаємодію на національному та глобальному рівнях одночасно. 

Сьогодні компанія продовжує лідирувати в Італії та рости на закордонних ринках, на які припадало 70% доходів Групи у 2020 році, що відповідає показнику за 2019 рік. Маючи понад 4000 співробітників у всьому світі та дев’ять виробничих заводів у шести країнах, ми є активний у всіх бізнесах і каналах збуту. Lavazza експортує пристрасть до кави в понад 140 країн, зберігаючи при цьому ті самі цінності маленької кав’ярні, яка відкрилася понад століття тому в історичному центрі Туріна.

У 2020 році компанія консолідувала стратегію сталого розвитку навколишнього середовища, запустивши «Дорожню карту до нуля», яка спрямована на нейтралізацію вуглецевого сліду всього ланцюжка створення вартості Групи (scope 3). Уже в 2020 році цей амбітний план дозволив усунути вплив прямих викидів CO2, що утворюються від усіх видів діяльності компанії, включаючи виробничі підприємства, офіси, флагманські магазини та транспортні засоби компанії (scope 1), а також непрямі викиди від виробництво придбаної та спожитої електроенергії, тепла та пари (scope 2). 

2021 – від малого кустарного бізнесу до промислового гіганта

Зберігаючи ті самі цінності маленької кав’ярні, яка була відкрита понад століття тому в історичному центрі Турина, Lavazza Group наразі має понад 4000 співробітників по всьому світу, 9 виробничих заводів у 6 країнах та експорт у понад 140 країн.

Щодо інновацій, у 2022 році Lavazza увійшла в метавсесвіт , де віртуальні світи, такі як Roblox , дозволяють створювати ігри та організовувати події, охоплюючи понад 50 мільйонів користувачів щодня. Це платформа, на якій ми запустили Lavazza Arena , відеогру, яка підвищує обізнаність спільноти Roblox про екологічні проблеми. Приєднання до метавсесвіту дає нам змогу охопити молоді покоління ентузіазмом та енергією, щоб рухати справжні зміни, розмовляючи їхньою прямою та привабливою мовою.

Рік завершується новим кроком до міжнародної експансії у Франції, ключовому ринку для нашої Групи. У грудні фактично було підписано придбання 100% акціонерного капіталу MaxiCoffee , компанії, що працює в кавовій індустрії з платформою електронної комерції, магазинами, концептуальними магазинами та навчальними закладами. 

Завдяки цій операції Lavazza посилює свою присутність в електронній комерції, збільшуючи присутність на ринку B2C.

Контакти

Телефон

+38 (066) 959 69 25

Електронна пошта

sale@lavazzaofficial.com.ua

Працюємо з ПН по ЧТ
з 9:00 до 18:00

П'ятниця

з 9:00 до 17:00

Платіть за допомогою карти

 

Lavazzaofficial ©